Oct 28, 2009

allop......

huishh..dh lama sangat x update blog aku nieh..nk kat abis sem br nk tulis..hhaa:)..asik bkk facebook jer..hurmm..

Jul 2, 2009

Cell Phone n Health Risk

Alop...Act nie asignment Untuk dak2 unikl subject Politic n economic of IT...hmm aku ske sangat dgr presentation grup dorang sampai aku tunjukkan kat family aku apa efect guna hp..so kat cni aku just nk tunjukkan n sbg kenangan.. Thanks to Mr Sidi our lecturer..dia banyak bg komen2 yg beshh22x.


..Introduction....(What is cellular phone?)..

A mobile phone (also known as a hand phone, wireless phone, cell phone, cellular phone, cell telephone) is a long-range, electronic device used for mobile voice or data communication over a network of specialized base stations known as cell sites.


..What are the effect?..


1)Mental Health
2)Bullying
3)Eye strain
4)Bacteria
5)Lack of sleep


..How to prevent?..


1)Use a Bluetooth
-It still release radiation and exposes you to EMF (Electromagnetic Frequency), but at a much lower dosage than that of direct contact of your cell phone to your head.

2) Avoid keeping mobile phone in your pocket or belt:
–According to study, the lower portion of body has good conductivity and absorption power than upper portion of body.
–Therefore, it is better to avoid keeping cell phones in your lower pocket or belt while using it.

3) Prohibit children to use mobile phone:
–Exposure of young children to EMF may be more negative to their health, especially during the development and maturation of the central nervous system, immune system, and critical organs.

4) Do not make call when battery is low:
–When you mobile phone’s battery is low, it takes more time to establish a connection. Therefore, it will generate more radiation during that period. So avoid using your cell phone while battery has only one bar or less.

5) Don’t use your mobile phone in enclosed metal:
–Mobile phone use more power to establish connection while using in vehicles or elevators.
–Avoid using your cell phone in places, like a bus, where you can passively expose others to your phone's electromagnetic fields.

6)Wait for some time till connection is made:
–If you are using your mobile phone with a headset, then wait for the call to connect before placing next to the ear.

7) Avoid carrying your cell phone on your body at all times.
–Do not keep it near your body at night such as under the pillow or on a bedside table, particularly if pregnant. You can also put it on “flight” or “off-line” mode, which stops electromagnetic emissions.
•If you must carry your cell phone on you, make sure that the keypad is positioned toward your body and the back is positioned toward the outside so that the transmitted electromagnetic fields move away from your rather than through you.

Jun 26, 2009

chek sakit??

Balik kampung lagi...?? hmm tuelah yang mak jawap..sbbnya chek sakit. So,kiteorg balik kena jaga chek. but bg aku well wateva..just jgn fikir banyak2 sudah. Hmm aku pon malas nk tulis panjang2 just aku kepilkan beberapa gambar n citer jer aper yg berlaku k..


(nie masa tgh tnggu guard bukak pintu kul 1. Hmm dak2 2 org nie tgh dok cite pasal dong bang shin qi aka DBSK..ahh x minat aku...adek aku gelak2 bile tgk dlm youtube..ape2 ntah xpaham aku..Seronok sangat dua orang nie bercerita sampai x sedar nk melawat chek..hmmm)



(Ain masa tgh jaga chek untuk hari yg pertama..haha wat a mess..tgk muka dia cam poyo giler..stress la tue,Penat..bukan penat tp tension coz nk cucikan muka dia tue..maklumla pembersih..kalau aku berbau jer dia sound padahal aku punya la wangi..hidung dia ada problem ckit...hohoho)
(Haaaa..nie dia chek yg tgh sakit2 tp wat lawak agi...masa nie dia dh chat ckit dah nak balik..siap dia kacau2 nurse n doktor lagi nk balik...melawat satu wad tue la..hmm naik pening aku...org yg di inchargekan utk dia kuar wad x sampai2 agi...so terpaksala dia tunggu...sabar jer la.)

(oit..pandang ape tu din? pandang kat et come ker..huhu mmg come..mls nk ngomen panjang biasala dh perasan..hmmm)

Kursus penyelia stesyen minyak petronas

Cewahh Bergaya Siot..haha..hanya dak2 nie jer yg tau begitu seksa aku


HARI PERTAMA

Alhamdulillah..Lega aku bila dapat abiskan kursus nie. Mula-mula aritu rasa takut sangat maklumla aku nie bukannya reti sangat berkawan.(Lawan boleh la..haha ada ker). papepun masa hari pertama tue hari ahad aku sampai petang. Ingatkan aku sorang jer lambat rupanya ada yang lagi lambat. (Dorang lambat sbb dok jauh..huhu aku nie dekat jer x sampai 1 jam dh sampai,Tp ttp lambat). Okey2 cite dia camnie sume skali dak2 kursus ada dalam 13 0rang. Perempuan 5orang yg selebihnya lelaki. Kursus kiteorang kat pusat latihan petronas klang. kat depan dia ada stesyen minyak petronas(Kat ctue la tempat praktikal kiteorg). Dak2 pompuan sumenya dok dalam satu bilik. Best giler tempat dia. cam hotel jer..Betul xcaya sudah. Kawan yang aku jumpa mula2 n jadi member baik aku kat sana nama dia masz atau pun nama sebenarnya masyuze..sedap x nama dia..huhu dia dari pss Paka 2,terengganu. Pastu yg lain2 cam zana dari jalan 222 n dua orang lagi dari stesyen Jertih.


(nie sume geng2 aku ms kursus arit ue..rindu korang)


HARI KEDUA

Hari Kedua, Ok2 nak diceritakan hari kedua nie banyak dok dalam klas jer. Emm lupa lak nk kenalkan aku nya trainer. Nama2 dorang En Azam, En Shaari. Paling aku suka klas En Azam mmg best btul..Pasal dia nie mmg klakar orangnya. So klas kiteorg pon jadi klaka la.hmm. Banyak yang kite dapat pengajaran dari dia. Kalau tanya dia sumer la dia tau.Alahai aku nie ha menyimpang lak..lupa lak nk bgtau dia ajar aper..hmm..Hari kedua nie banyak pasal introduction tentang ape itu peyelia dan ape tanggungjawab penyelia dan tanggungjawab kita kepada stesyen. Itu hari kedua


HARI KETIGA

hari ketiga, hari nie kiteorg kena bangun pagi. Aku bangun kul 6 lebih(kalau lah leh pg klas awl camnie..) mandi2 n siap2. Pakai baju sukan n turun bawah wat senaman. Tp x kurus2 pun aku wat senaman.huhu..perlu ke..Tujuan wat senaman nie sbb lepas nie kiteorg akan wat dipping minyak. So ape lagi kena pegi la kat stesyen minyak hmm grup aku wat dipping n grup mas wat reading. So balaja la wat dipping. Hmm act aku dh banyak kali wat dipping tapi cuma x diiktiraf jer..hua hua.. Yerla takut salah baca minyak x pepasal aku wat spoil lak jualan. Tengah hari lak pas makan kiteorg berkumpul n agenda dia bwk tour kat stesyen minyak(konon mcm laa x penah pegi..haha). Act kali nie dia bawak n tunjukkan kat stp,tangki minyak dll. Kalau nk tau banyak hurm baca sendiri dlm note. tapi hr tue en azam bwk kiteorg kat tempat pam minyak. hmm kat dispenser dia tunjukkanla ape tue EPC n software dia. Pastu kiteorg bukak kat dlm dispenser tue ada aper..kena check air la dan mcm2. Sepatutnya petang nie kiteorg tunggu tangki lori minyak sampai tapi x sampai2. Hmm akhirnya malam pas makan dinner kul7 lebih baru sampai. Ape lagi hmm panjat la tangki lori..huhu hebat giler..(yeke?? perasan jer lebih..). Pastu En Azam tunjukkan la cara mcmne nk check minyak, kalu nk tau penuh ke x guna t-ruler n sebelum bukak compartment kena check seal no dulu dan jugak kitenya DN. betul ke tangki lori tue dia hantar tempat kite.



HARI KEEMPAT

Hari keempat,Okey cam biasa kena wat senaman hahaha tp hari nie dak2 nie sume bangun lambat n xder org pun yang pegi..x silap aku dak2 laki tgk bola n tdo lambat...dak2 pompuan?? hmm ntah penat sangat kot or xleh tdo..So dipping n reading x wat arr. Nasib baik trainer2 kiteorg x marah tp bising jer laa.Hmm Hari nie balaja benda2 yg aku kereng minat iaitu mengira.. owh tidakkk!! Tp kena jugak, so kena la kira till..hmm kire jer la. tapi bila dh masuk ss3..adoi pening gak tapi aku kuatkan semangat n follow jer la..But not bad aku leh wat cuma masuk ss7 dh pening2..huhu. Hmm malam tue balaj pasal product knowledge. Hmm yerla pasal ape lagi minyak pelincir la.. 2T,4T,Mach5, Syntium...papepun aku boleh la ckit2 daripada xtau langsung...


HARI KELIMA

Hari Kelima, hmm hari nie ada test. Tp okeyla test dia..Xde la sangat susah la jugak sbb kena kira2. Aku pun x sabar2 nak balik. yeah balik tgk TV. It's My Life...lalala..Tapi ape2 pun aku tetap akan ingat ape yg telah aku blaja kat sana. It was a great experience to me..




(Masyuze n aku..haha mas 20 sen..)

(aku,zana n mas)

May 15, 2009

bday tok muda

12 may 09, mlm tu aku n satu family including che lah pegi umah tok muda. Sbb hr tue tok ma call n ckp tok auntie soh dtg nk surprise bday tok muda. Blah kelantan dlm 30 org. Tapi hr tue yg datang aku satu family,che lah, chek n family moklong. So, nie la gambar2 ms pegi sana..






Balik kg pas final exam

Hr khamis pagi aku ada satu paper agi. paper ETCS..dhla mls gle nk baca mlm tue. Ape nk jd sem nie. Huhu. Nk jadikan citer che lah aku wat kenduri kat kg. So m.long aku n family dia nk balik then kiteowg tumpang skali arr ngan dia. Naik van persiaran..ala mcm pelancong tue. haha mmg kelaka ble org pandang.

Bertolak dlm kul 11 mlm n sampai dlm kul 5pagi. 6jam gak arr balik kelantan. Kalau abah yang bwk almatnya sapai kul 11 pagi eskla..haha. Aku lak dhla penat mak lak soh tolong2. Tapi aku tgk ramai org yg datang tolong wat ape aku cbuk2 lg. Menyemak jer kat ctu. Tapi not bad arr makanan hr tue sambal belacan,gulai daging ,ayam percik dll. Paling sdap aku makan gulai daging tue. Hmm sdapnya...

Dalam kegembiraan aku makan makanan yg sedap ada gak org datang n cakap aku nie dulu kurus skang gemok. Ah mcm2 la org perli aku cth mcm Makin hepi skang sambil tepok2 aku. padahal nk ngata aku dh berisi la tue.. Tp aku mmg tarik muka(teruk tul!), sampai org perasan. nk kata aku terasa dgn apa yg dia ckp xde la cuma tah la.. xtau nk ckp mcmana..(ape2 je la,mls nk kisah).

Aku balik sebenarnya nk jumpa akif n ehem2. Tp xdpt jmpa dia tapi jumpa akif pon ckp la..Akif tu sape ek..haha anak che sue la. Anak no2 dia..




(akif a.k.a zombi/bi)



Comel x akif? ntah ikut sape pon aku xtau.. bapak dia kot. Tp aku rs ikut che sue cuma gelap ckit jer..Tue yg x wape pemes..hehe jgn mare sepupu dia yg laen. Tp akif x mcm abang dia Khaliff atau nama dia yg terlebih glemer BiDiN(huahua..nama paling top dlm m'sia). Khaliff nie tinggi x mcm dak umo 5tahun. Dak2 sebaya dia pon pendek jer dia jer tinggi(sbb kan baka dia tinggi la tue..) Okeh2 nk tgk agi gmba akif?




Gamba nie ms kiteowg rembat dia dari che sue..haha kononnya nk pegang padahal wat main ngan dia..wakaka. padan muka akif. Tp dia baik x banyak ragam. Mgkin sbb hr tue panas so dia nangis la..

Mlm tue kiteowg dh nak balik. nie la 1st time aku balik kg kejap jer.. rasanya xsampai satu hari. Kul 9 mlm bertolak nk lik kl, skejap je jumpa cam xbest jer.. tp sempat gak arr jmpa sepupu2 aku yg come lotey tue..

Apr 22, 2009

Grissom tinggalkan csi las vegas

Grissom tingglkan C.S.I

(grissom b4 leaving csi team)

After 9 years being with the team.Grissom ataupun nama dia dlm cte tuh gil grissom telah meninggalkan pasukan csi. hmm..Mula2 aku xsangka dia akan btul2 tinggalkan csi. Tapi stelah aku check kat tenet rupanya mmg btul dia kuar dr csi. Ataupon boleh dikatakan dia dah penat berlakon dlm series tuh..

First aku tgk grissom dgn team dia waktu kat ntv7. Baru jer tayang first season.. mmg best gler masa tuh. Tapi makin lama makin xberapa best especially masa warrick mati. Argh xbest btul, season tuh pon boring jer. Sama mcm sara tgglkan csi,yerlah mula2 wat cte dia kena culik pastu terperangkap kat bwh tayar kete. Killer dia sampai skrg aku xske miniature killer. Mmg la scary.

(team c.s.i las vegas zaman muda..hehe)

hmm..agaknya mcmane la team csi lepas grissom xde, xtau lepas nie mcmna dorang nk bangun balik tanpa grissom. Katherine pon best gak,dulu suka nick tp skang cam dah kurang psl dia..hmm 1st season aku tengok mmg aku dh suka character grissom. Best. But after grissom couple dgn sara hmm waktu tu mmg kureng ckit. xtaula.mungkin aku xminat dorang bersama..lagi suka grissom dgn katherine.

Hmm,dgr citer pengganti grissom yg berlakon dalam citer the matrix xlap aku yg jadi morpheus. xsilap la. Ntah best ke x dia berlakon,kalau xbest mmg xtengok la aku csi las vegas. Aku akan beralih kpd csi miami..Tp papepun lps grissom couple dgn sara aku dh beralih kat Horatio.hehe well..td nya last episode grissom tgglkan csi n cari sara kat costa rica. hmm maybe grissom nk live happily ever after ngan sara..

Apr 20, 2009

Kemuncak Drama AF 7

allop diary, ntah sape agaknya jadi juara af7.. Aku nk aril, tp ramai ckp dia poyo,sore xde n mcm2 la..ada2 gak yang ske n ada yg mmg xske. bagi aku dia cam real perfomer. Sume pakej dh ada dr suara,rupa tp xtau la cara dia berkomunikasi mcmane. Harap lebih baik dr yazid dll. Bg aku kalau hafiz menang akan jadi mcm stacy af6. Biasa jer..hambar w'pon org asik ckp dia bagus tapi mana fan dia..fan yg ckp dia bagus n tergila2kan dia.. ckp jer ske padahal album pon xbeli..Aku kalau aril ada album mmg aku beli.

lama tunggu bas!!

(gambar nie tmpt penantian aku menunngu bas xsesampai)

ingatkan tunggu aper..hmm tunggu bas..lama gler tunggu. ingatkan dlm 15-2o minit jer..


tapi hr tue rasa cam nak dekat sejam tungggu..punya la lama. nk nangis pon ada. Ni sume gara2 sbb abis klas mandarin pastu pi sogo nak naik kmuter trus..kalau trus naik kat dang wangi agknya xdela rasa lambat sangat.
Nak jadikan citer waktu aku tgh tunggu bas tue nk dekat bape buah tren komuter lalu agaknya dalam 5 buah gak arr..sabar jer la..X tau lambat sangat sampai, Tension btul hr tu. Slalunya hari jumaat xde la lambat sangat bas ataupon xde la nk kata bas tu x banyak. Slalunya akan ada jer yang sampai.xlama menunggu. Mmg sdih gler arr dahla mlm tungu lak sesorang..aper ah
Nk ikutkan hati nak naik teksi jer. tapi org cakap bahya naik teksi sesorang mlm2. so nk xnak tgggu jer la bas. hmm mak soh amik lesen xnak. skang padan muka.isk isk isk. Abah plak pg amik adik zako kat sekolah dia. agknya nk dkt sejam tggu br abah call tanya xsmpai agi ker..isk pnya la sdih tggu bas xde sampai abah yg amik. Ssambil aku dok tungu abah ada lah bas XGUNA tu lalu..SABAR jer la...waaa waaa.. Dh nasib aku hr tue malang nk wat cane..

(jambatan yg slalu aku naik..)

true blood

thursday 1o p.m at cinemax..true blood season 1


cter nie best glerrr ..agaknya sbb aku xtgk agi cter twilight tu yg ckp cte nie best but so far cte ni best.. cerita cinta antara vampire dgn mnusia tp pompuan ni dia telepatic.tah btul ke x eja..hehehe..dh ngantuk nie..mls nk check2 spelling..huhu
true blood nie based on novels.ada 8 series of novel.kang i upload kan gambar..tp tah cam lambat jer..hurm

Apr 14, 2009

Birthday Ma..mmuah


(terimalah kek yg x seberapa ni..nyum2 sdapnya..jgn jeles)

Hari nie bday mak yg ke 52..hmm rasanya la kot.haha..leh lak lupa..slalu beli blueberry cheese tp bukan ada org makan pon kek tue. So hr nie ms bday mak beli kek coklat tp ada buah hmm..sdap. Adik aku ckp sdap. Poyo..cam pakar kek jer..hehe..sebenarnya dia pakar dalam makanan. Sumer benda kat kampus dia sumer nk ngomplen..ckit2 nk saman. Camni xblh la camtu xblh la..mentang2 bakal lawyer..huhu




(nie lah dia si poyo tuh,lawyer burok!)

Ada ke patut adik ngan mak cakap aku suka pusing2 cte..Xaci dorang berkomplot....bkn menipu ehh.tp cam ble org tanya n jwpn terus tp aku nya jawapan cam full version of the story. Xde sinopsis..hehe..camtu la aku wat dalam repot aku. Tu yg panjang kot..hahaha..Tp hmm mgkin berlaku sekarang? ape korang rasa..lu pikirla sendiri....!

Tension agi.....

(ape nih..tension nk test sangat kerr)

arggghhh....bengom. Geram tul nape la esok gak kena test. Kenapa xyah test . Amik je pekser abis citer. Bengan gler hr nie. Xpepasal klas kul 4.3o lak dahla aku dah bajet kul 12 . Coz esok ada test. Tengok dah balik lambat...isk isk. Nk dok umah sewa pun cam jauh gak jer..klas mlm arr problem


(alamak sensor weh sensored nie..)
 

About

Daisypath Anniversary tickers Daisypath Anniversary tickers

Wedding anniversary Countdown