May 14, 2012

Ayam Penyet 'n' Bantal strawberi


We decided to eat ayam penyet at Sungei wang. Ramai sungguh orang hari ahad tu. Selalunya kiteorang pergi tak de orang pun. Tapi disebabkan hendak juga makan ayam penyet. Masuk jugak la. Nasib baik ada satu meja kosong. Ambik gambar pun malu-malu. hehe . . Last2 main snap je. . !

Menunya pun pelik jugak. Tapi pada penggemar ayam penyet mesti dah tau kan menunya. Yang pelik tu nama air Milo dia, MILO DINOSOUR...! 

(ayam penyet)

(milo dinosour)

(suami saya.....)


Lepas makan, suami belikan bantal yang bentuknya macam strawberry. Tapi best dipeluk. Sampai berebut dengan dia. Dekat kedai tu, beli satu dan kali kedua nak beli dapat half price. Hmm cashier tu suggest untuk beli satu lagi sebab dapat half price. Lepas pusing-pusing mencari entah la tak berkenan kot. Hehe. .  ikutkan hati nak semua je!

(cute tak...:p)

May 13, 2012

10 contoh Hadiah kahwin

Tahun 2012, wah ramai kawan aku masa diploma dulu nak kahwin. Adui nak pergi pun bukannya ada kereta. Apa nak buat kirim hadiah jer lar. Suka tengok orang kahwin nie. Teringat pulak masa time aku tahun lepas,hahaha.....bila dah ada orang kahwin ni mesti kena cari hadiah kan. hmm nak cari apa ek.

Nak beli hadiah kahwin?
Buntu?
Tak tahu nak beli apa?
Hahaha sama macam aku . .

Kononnya nak bagi hadiah kat member,
nak bagi hadiah yang paling gempak,
tapi last-last tah hape hape yang aku kasi.

Kenapa jadi macam tu?
sebab dari awal tak prepare,
dan last minute kelam kabut.

Apa nak bagi untuk orang kahwin. Yerlah selain dari satu set gelas/cawan. Tapi depends dengan budget la kan. Ada gak contoh lain. Klik sini.


  • Kristal - Hmm,kalau orang cina mesti beli kristal. Sebab apa? kristal nampak mahal dan sangat cantik. Ada macam-macam jenis bentuk kristal. Contohnya:
  1. Set Gelas
  2. Pasu Bunga
  3. Mangkuk dan lain-lain.

  • Toaster - Kalau nak bagi toaster,beli lah yang ada brand. So, xder la cepat rosak. Biasalah kalau beli alat letrik ni mesti nak beli yang ada brand. Betul tak.
(cutenya toaster hello kitty...)

  • Towel - Kalau nak lagi bagus kalau beli yang ada tulis Selamat Pengantin Baru. Kalau tak ada pun tak ape asalkan towel. Ada seseorang yang aku kenal pernah cakap, dia masih simpan towel yang orang bagi masa wedding dia. (wow, agaknya nak dekat 20 tahun kowt......)
(contoh towel)

  • Blender - Hah, masa aku dapat hadiah dulu blender lah yang aku suka sekali. Sebabnya aku memang guna blender untuk blend cili kering. But ,the thing is blender memang banyak kegunaannya kalau rajin memasak. Kalau tak memang tak guna la jawabnya.
(blender)

  • Tea Maker/coffee maker - Boleh juga nak bagi tea/coffee maker. Best kot kalau dapat. tak de lah susah-susah nak buat teh bila korang datang kat rumah. Hehe.
(coffee maker)

(tea maker)

  • Set Pisau/ Set Periuk - Bertuahnya siapa yang dapat. Tapi kalau dapat dan tak digunakan pun,rugi jerr.. 
(set pisau dapur)

(set periuk)


  • Frame Gambar - Memang frame gambar/album sangat-sangat diperlukan untuk pengantin sebabnya boleh letak gambar yang mereka sendiri cuci. Tak pun masa pergi honeymoon. jadi album sangat penting.
(cth frame gambar. tapi yg aku jmpa kt j.j lagi cantik. khas untuk wedding day)
(album gmbar)

  • Cokelat/kek - Zaman sekarang ni, ramai yang empah cokelat untuk jadikan hadiah kahwin dan ada jugak untuk hantaran. Yang mana aku jugak ada tempah untuk kawan aku dan satu lagi untuk hantaran kahwin sendiri.  
(yang ni order khas untuk member aku masa kahwin dia feb 2011)


(yg ni utk hantaran....:) )


Kalau tak tahu lagi nak bagi hadiah apa, hmm apa kata kalau ini pulak...

tadaa, rak pinggan!







-Sekian-

~Terima Kasih sudi baca entri saya~



May 12, 2012

Bantal cute.

Petang tadi perjalan-jalan ke sungei wang temankan suami yang membeli barang. Tengah jalan tu,tetiba nampak ada satu bantal yang cute sangat! Siyess cute glerr. Aku nak!! Tapi mesti dia xmo belikan. 

Sebelum ni,aku mintak dia teddy bear untuk birthday. Tapi last-last teddy bear tu letaknya kat dalam Kotak. Oh kesiannya. Hurm nak buat macam mana. Lagipun aku ada resdung dan alah pada bulu-bulu ni. Itulah dulu nak yang teddy bear. Pastu mengadu alah bulu pulak. T_T.

Bantal love aku ada,tapi dah terkoyak ckit, baru je jahit. Tak basuh lagi. Hurm ada hati nak yang baru. Tapi yang aku tengok tadi. Comel. So, saya nak jugak!! wakaka

Check out this cute hug pillow. So cute...!!

(the most wanted)

(2nd most wanted)

(can i have this,syg?)


(ah,so pink!)

(sleepy...)
(wow.....)

(hello  kitty..waa i want this tooo)

p/s: i hope i can have all this cute pillow....so, i can hug them every night. LOL


Sekuntum bunga


Tak kisah la bunga apa,dari bunga mawar hatta bunga tahi ayam pun. Tetap sama..bunga juga. Cuma maksudnya je yang berlainan. Bunga mempunyai maksud yang tersirat dan sangat mendalam untuk orang yang menerimanya. Walaupun hanya sekuntum,tetap akan disimpan sehingga kering. Malah kadang-kadang daun bunga yang kering tu disimpan dalam celahan muka surat buku.

Untuk orang yang selalu menerima bunga,mesti sangat seronok dan bangga. Dan sebaliknya untuk orang yang tak pernah terima bunga. Mereka beli sendiri. Untuk menikmati sendiri. Ada juga yang tak pernah beli sendiri dan tak pernah terima bunga dan hanya lihat dari jauh sahaja. Bunga oh bunga. Mempunya 1001 maksud. 



Untuk lelaki,

Untuk lelaki yang tak nak beli bunga untuk si dia,
You should buy. They need it.
why? it shows how much you love her. 

Untuk lelaki yang cakap hanya buang duit beli bunga yang tak sampai sehari pun dah layu,
You should buy. Bunga memberi maksud pada perempuan. Perempuan dan bunga tak pernah berpisah.
why? it shows how much you love her. 

Untuk lelaki yang memang tak nak beli dan tak pernah terdetik pun nak beli,
You should buy.jgn kedekut sgt. Jangan sampai si dia terasa hati dan tinggalkan anda!
why? it shows how much you love her. 




Hanya dengan sekuntum bunga mampu membuatkan hati seorang perempuan rasa bahagia,

Hanya dengan sekuntum bunga mampu membuatkan seorang perempuan tersenyum,

Hanya dengan sekuntum bunga membuatkan perempuan rasa dihargai,

Hanya dengan sekuntum bunga mampu untuk menceriakan hari seorang perempuan,

Dengan hanya sekuntum bunga.


May 11, 2012

Tony Moly Lipstick


Hari nie, dapat lip stick Tony Moly. wohuuu. Best gler! Suami belikan,katanya untuk anniversary 17/5/12. Bukan anniversary kahwin, tapi anniversary couple. Hmm dah hampir 9 tahun kami berkenalan. Lama rasanya. Sejak dari tahun 2003 sampai la sekarang. 

Tony Moly which my Favorite k-pop band yang jadi model,so aku suka sangat. Hahaha. Gambar tak berapa cantik. Edit pun still tak lawa jugak. Pelik kan. 





Maaf kualiti gambar yang sangat teruk :(

May 10, 2012

(k-pop) Hello Venus- Debut


Pledis Entertainment's new girl group Hello Venus has finally debuted with the release of their first mini album titled 'Venus'!

However, one of the Hello Venus member Yoonjo is not going to performs live performance due to her injury before the music video filming. Read here for more news.

Hello Venus officially dubs fanclub "Hello Cupid". Read here.

Check out Yooara,Lime,Alice,Yooyoung and Nara perform their debut stage below.

Hello Venus Music Video




Hello Venus performs LIVE on MNET.




Check out MR removed for Hello Venus.


p/s : There has been recently a craze amongst netizens to post up ‘MR removed’ videos on the internet which also led to many comparing the vocal powers of various singers. ‘MR removed’ videos minimizes any MR (music recorded) in the song and maximizes the vocal of the singer – the singer’s vocal will be the only thing audible possible.

May 8, 2012

Dapat Baju Bola - t.r.w

Finally,dapat baju t.r.w. Suami yang bagi. haha. tak sangka, sebelum ni ada baju man city. 
mcm gempak je kan..:p




May 3, 2012

(k-pop song) Taetiseo -Twinkle-Debut

SNSD 1st sub unit TaetiSeo. They are Taeyon,Tiffany and the maknae Seohyun. On 30 April 2012 they released TWINKLE MV. Clicks the lyrics here.

Twinkle Music Video





LIVE taetiseo TWINKLE at Music Core




MR removed Taetiseo-Twinkle


p/s : There has been recently a craze amongst netizens to post up ‘MR removed’ videos on the internet which also led to many comparing the vocal powers of various singers. ‘MR removed’ videos minimizes any MR (music recorded) in the song and maximizes the vocal of the singer – the singer’s vocal will be the only thing audible possible.

Kenangan Bollywood

Masih ingat ke korang dengan Kuch Kuch Hota Hai. Takkan tak ingat. Aku pun waktu baru darjah 6 kot. Masih kiut miut lagi,hehe.Filem Kuch Kuch Hota Hai tahun 1997. Now 2012, rasa macam tak percaya je. Kalau agaknya anak cucu cicit aku pun akan tengok jugak ke filem ni.



Actually, bercakap pasal filem hindustan ni sebenarnya aku ni dah konpius kot. Okey kisahnya macam ni, tetiba je hari ni rasa nak bukak filem hindustan kat youtube tajuk Ham Dil De Chuke Sanam lakonan Aishwarya Rai,Salman Khan. Kononnya nak dengar lagu lar. Tapi aku terlupa tajuk lagu tu dan aku pun try search kat google dan jumpa LIST OF BOLLYWOOD FILMS. Nasib aku sebab page ni dah bahagikan filem ikut tahun. So, bila dah jumpa aku pun terus la meng-click page yang lain dan akhirnya end up dengan bukak page pelakon Bollywood. Preity Zinta & Rani Mukherjee.

Percaya atau tidak yang aku terkejut glerrr bila tengok umur dorang!! Which is aku tak sangka la dah nak dekat 40. T_T. Pathetic betul aku. Siap aku bgtau husband aku kenapa dorang ni dah over 30. Mana tak nya dalam bayangan aku dorang ni masih dalam 20an atau late 2o's. Rupanya, aku dah lama tak layan Bollywood. Ketinggalan zaman betul. Sob Sob Sob. yerlah,aku pun dah dua puluh enam. Ok,fine umur aku 27 bulan 9 ni. So, mestilah dorang pun dah 30 something. Ok! done with this story.

Ini pulak filem Bollywood pada tahun 2000, dan hampir semua filem aku tengok. Mesti aku minat glerr dengan Bollywood dulu. >.<'




So, conclusionnya memang aku minat filem Bollywood. Tapi tu dulu, sekarang ni terlampau banyak aksi 18sx. Malu nak tengok kalau dengan famili. Menari dengan pakaian yang tak sesuai dan lain-lain. Alasan je tu, sebenarnya sekarang layan K-pop. hahaha..lol.

Thanks!!




May 1, 2012

Tuntutan Harta

Apa patut dibuat sekiranya salah seorang dari ahli keluarga kita meninggal dunia.? Tahukah anda apa yang perlu dibuat? Apa yang patut anda uruskan? dan lain-lain.

Apa yang aku maksudkan di sini adalah harta waris itu. Ini adalah melalui pengalaman aku sendiri. Pertama sekali aku tak tahu apa yang patut dibuat. Tak tahu apa-apa. Bayangkan tak ada tempat nak mengadu. Kalau kita beritahu orang sekalipun,tiada orang yang sanggup menghulurkan bantuan,termasuk saudara sendiri.

Percaya atau tidak,Ini adalah REALITI.

Soalan pertama setelah simati meninggal dunia,apa yang patut anda buat?

Jangan lupa pergi JPN untuk ambil Sijil Mati. Penting sangat sijil nie kalau nak buat tuntutan harta. Kemudian jangan lupa untuk ambil permit kubur. Ini pun penting juga. Kenapa? Kerana adakalanya orang yang datang ke kubur pada waktu pejabat. Jadi mereka perlukan bukti. Jadi, beri kan. Sekiranya ada yang meminta. Contohnya pada waktu arwah abah meninggal memang ramai yang datang dan permit kubur ni sampai photostat banyak.

Seterusnya nak tuntut harta,macam mana?

Ini untuk surat kuasa.Ada 2 cara:

a-Amanah Raya - Di amanah raya mereka akan berikan borang untuk di isi dan kemudian hantar kepada mereka dan segalanya mereka akan uruskan.

(teringat ketika aku dan adik aku pergi ke amanah raya,shah alam; memang pedas sungguh kata akak tu,kalau harta tak banyak adek pergi je kat pejabat tanah)

b-Pejabat Tanah,bahagian harta pusaka.- Kami pergi ke sini kerana kos pun lebih  murah berbanding amanah raya. Sebelum tu, download borang dan lengkapkan. Kalau tak tahu Telefon je mereka. Mereka akan bagitahu.

Kepada pewaris,anda kena tahu apakah harta si mati tadi. Jadi senang nak buat tuntutan. Jangan biar,kalau tidak akan disalurkan ke tempat lain.

(contoh macam aku, dah beberapa kali pergi CIM bank, tapi semua hampeh..tak boleh diharap.So,kalau nak pergi cari orang yang dah biasa dengan bank. Kerana mereka ni suka Tipu. Jangan tak percaya,kerana percayalah..!)

p/s: akan disambung entri ini.

Tujuan entri ni ditulis bukan kerana sesiapa tapi untuk diri sendiri yang kerdil dan lemah. Senang ditipu dan diperbodohkan oleh orang yang tak bertanggungjawab. Semoga Allah tunjukkan jalan kepada mereka. Amin. . .

 

About

Daisypath Anniversary tickers Daisypath Anniversary tickers

Wedding anniversary Countdown