Aug 17, 2013

Selamat Hari Raya!



8hb August 2013-khamis

Tahun ni beraya di rumah mertua. Rumah my hubby....
teringin nak pergi ke kubur arwah abah masa hari raya.
Walaupun hari lain ada tapi tak pernah pergi.
InsyaAllah lain kali.

Puasa tahun ni okay. Best. Setiap kali ramadhan aku sangat suka.
Sebab boleh pergi bazaar! hehe....
Beli air oren, tembikai dan peberet abg air kelapa.

Ramdhan dah berlalu. Syawal pun tiba.
Lagu hari raya mula di pasang.
Menziarahi rumah saudara mara.
Jangan lupa duit raya!

Selamat Hari Raya Aidilfitri....




Resepi Sup Tulang


Bagi aku nak buat sup tulang adalah yang paling mudah.
Kebanyakan resepi yang macam dalam entri sebelum ni semuanya resepi mak aku.
Rasanya semua orang suka sup tulang. Tapi suamiku tak berapa minat. why b? hehe ..


Macam biasa simple sahaja. Resepi seperti di bawah;




















Bahan-Bahan:
-Tulang lembu (1kg)
-Sup Bunjut(guna yang sup tulang punya)
Garam
Air

Bahan untuk di blend:
- 1 labu bawang besar
- 3 ulas bawang putih
- 1/2 inci halia

Bahan yang perlu di potong;
-kentang (belah 4)
-Tomato (belah 4)
-daun sup
-daun bawang 
-daun ketumbar
-limau nipis (jika perlu)
-cili api (jika perlu)

Bahan untuk di goreng;
-4 ulas bawang merah(potong bulat)

Cara-cara;
#kalau boleh gunakan periuk yang untuk buat sup tu. Tengok kat giant rm129. Jadi tak perlu susah-susah nak panaskan bila sup sejuk sebab periuk tu boleh keep warm. Boleh adjust lerr... 
#If tak ada boleh gunakan periuk yang besar. Selalunya aku guna periuk nasik yang dah tak diguna lagi. Sebab nak buat kuah banyak. Kata Sup tulang..... :)

1. Masukkan tulang (1kg) ke dalam periuk dan masukkan air. 
(Pastikan air tu lebih banyak dari tulang tadi. tak pun bergantung pada berapa banyak kuah yang kita nak. Selalu aku buat hampir penuh periuk sebab daging kan kenyal so pastikan daging tu direbus sampai tak kenyal.)

2. Masukkan sup bunjut (sup tulang).
(Tak perlu tunggu menggelegak dah boleh bubuh. Bau dia agak kuat. Selalunya tak letak pun. Tapi bila dah separuh masak daging aku buang sebab kurang suka dengan bau. Terpulang lar kan? )

3. Masukkan bahan-bahan yang telah diblend.
(Sebolehnya letak bila daging dah separuh masak.)

4. Masukkan kentang.
(Kentang kalau belah 4 memang lambat masak sikit. Jadi boleh bubuh masa daging dah masak.)

5. Masukkan tomato
(Dah masak boleh letak tomato.Ikutla nak bubuh atau tak.)

6. Goreng bawang yang dah di potong bulat tadi.
( Letak minyak sikit dan gorengkan bawang. Kemudian bila keperang-perangan masukkan ke dalam sup bersama minyak tadi.)

7. Letak garam dan bahan perasa yang kita suka.
(aku letak garam je. Ajinamoto pun tak letak.)

8. Taburkan daun sup, daun bawang dan daun ketumbar. Perah asam limau.
(lagi satu kalau nak pedas boleh letak cili api. Boleh juga letak black pepper. Baru rasa pedas dan rasa black pepper tu..)

9. Dah siap!
Bila dah menggelegak boleh la tutup api. Boleh di hidang dengan nasi atau dengan mee. 

Senang kan?


May 29, 2013

Resepi Kari Ayam (Simple)


Hari nie nak masak Kari Ayam..!!
Simple kari ayam teach by my mom.

Dah lama glerrr x masak.
Kata je suri rumah, tapi jarang masak tau...hihihi
Sejak mak sakit ni, rajin aku masak. (perasan ni, terlebey puji diri sendiri..)

Kelmarin masak sup ayam dan sambal ayam.
Sebabkan dah lama tak masak nak goreng ayam pun kekok. (shy shy)
but no picture la key. 

Bahan- bahan yang diperlukan untuk masak kari ayam seperti :



* Ayam 
* Bawang Merah
* Bawah Putih
* Halia
* Biji Ketumbar
* Kayu Manis
* Daun Kari 
* Kentang
* Serbuk kari ayam
* Serbuk Cili
*Garam, Ajinamoto
* Air (sbb x guna santan)

Cara memasak :

1. Blendkan bawang merah bawang putih, halia dan biji ketumbar.
2. Panaskan minyak dalam periuk dan masukkan daun kari dan kayu manis. 
3. Kemudian masukkan bahan yang diblend tadi.
4. Untuk rasa pedas masukkan serbuk cili dalam 2 sudu.
5. Selepas tu boleh masukkan serbuk kari dalam 4-5 sudu. 
6. Gaulkan dan tunggu hingga minyak pecah dan boleh masukkan ayam. 
7. Gaul ayam hingga separuh masak.
8. Kemudian baru masukkan air. 
9. Tunggu sampai mendidih dan letakkan garam dan ajinamoto.
10. Dah boleh hidang dengan nasi.




May 26, 2013

-susah-

adoiii...susahnya nak guna blog kat dalam hp.
Download Blogger sudah..yang stucknya dekat emel. hasihhh..pening daku...
how to do? bila tgk orang lain hapdate blog guna hp bestnya...
kenapa susah sgt haku punya.
Ada problem hape ntah kat emel. sakit ati mak incik.

hmm last last tuka layout je...itu je yang rajin. hmm....

May 1, 2013

Resepi Sambal Ayam

Ramai yang suka makan sambal ayam. Aku pun suka glerrr......

Bahan- Bahan:

- Ayam (Goreng ayam separuh masak)
- Cili Kering (dalam satu genggam atau lebih)
- Bawang Besar (1 atau 2 biji )
- Bawang Putih (3 atau 4 biji)
- Halia (1cm)
- Garam (cukup rasa)
- minyak

Cara - cara :

- Blend kan cili kering.
- Blend Bawang Besar, bawang putih, Halia
- Panaskan minyak dan tumis cili kering yang dah di blend.
- Masukkan bwang merah,putih dah halia dah diblend.
- Gaulkan dan tunggu hingga naik bau. masukkan Garam.
- Masukkan ayam dan gaulkan.
- Angkat dah ready untuk dihidang.

Apr 26, 2013

Selamat pagi

Assalamualaikum....

dah lama rasanya tak update blog. Dah berbulan rasanya. Tak tau kenapa tak rajin update.

Apr 1, 2013

Resepi Spaghetti


Spaghetti yang selalu aku buat memang simple je. Tak buat yang susah dan pelik. Tapi rasa sedap hokey.
Selalunya kalau masak spaghetti ni waktu dah boring makan nasi dan dah tak tau nak makan ape.
So buat la spaghetti.

Bahan- bahannya :

- Spaghetti (Rebus dulu sampai masak)
- Tomato
- Bawang Merah (2 biji)
- Bawang putih (2 ulas)
- Daging cincang (yang dalam paket Ramly burger)
- Daun ketumbar
- Hotdog
- Prego
- Oregano

Cara-caranya:

- Rebus spaghetti sampai masak. Letak minyak sedikit supaya tak melekat.
- Potong dadu bawang merah dan bawang putih.
- Panaskan minyak dan masukkan bawang-bawang yang didadukan tadi.
- lepas naik bau letakkan daging cincang satu peket. (mak aku kadang2 guna daging burger).
- gaulkan dan kemudian tambah air sedikit.
- Masukkan PREGO. Letak garam.
- Tunggu hingga mendidih .
-Sambil tu potong hotdog (kerat 3) dan masukkan dalam periuk tadi.
- Gaulkan dan beberapa minit lepas tu boleh tutup dan boleh hidang.
- Taburkan serbuk oregano dalam kuah spaghetti.
- Kalau suka boleh potong daun ketumbar dan masukkan.





Mar 1, 2013

Resepi Sup Ayam

Ada pelbagai resepi untuk resepi sup ayam. Tapi kali ni ikut cara mak aku masak. 
Bila dah hujan nie makan sup ayam mesti sedap !!

Bahan- bahan :

- Ayam
- Bawang Merah (blend)
- Bawang Putih (blend)
- Halia (Blend)
- Kayu manis (tak nak letak pun boleh)
- Sos Tiram
- Kentang (belah 4 atau ikut suka)
- Minyak
- Garam
-  air (secukupnya)
- Limau nipis (jika perlu)
Daun bawang dan daun sup (potong nipis)

Cara-caranya :

Cara Perapan
- Gaulkan ayam bersama bahan yang dah diblend.
- Masukkan sos tiram secukup rasa.
- Gaul dan perapkan.

Tumis
- Panaskan minyak dalam periuk. Masukkan kulit kayu manis.
- Masukkan bahan yang dah diperap tadi.
- Kacau sehingga naik bau. 
- Apabila ayam sudah separuh masak boleh la bubuh air untuk jadikan kuah.
- Masukkan kentang secukupnya.
- Letak garam dan perisa lain.
- Masukkan daun bawang dan daun sup yang dipotong halus.
- Bila mendidih dah boleh tutup dan hidang.

Resepi Ayam Goreng berempah

Sebenarnya ini dah kali ke berapa buat ayam goreng berempah.
If resepi mak dia akan letak banyak jintan dan letak serbuk kari. Sedap je. 
Cuma bila goreng selalu sangat hangit. Nak kena api slow je. 
So, kali ni aku buat senang je tapi bagi aku sedap. 

Bahan- bahannya :
- Ayam 
- Bawang putih (4 ulas)
- Kunyit hidup (3 atau 4)
-Daun Kari
- Garam 
- Tepung (untuk tepung ni mak aku beli dekat kelantan.)

Cara-caranya :
- Tumbuk bawang putih dan kunyit.
-Gaulkan bersama ayam dan gaul bersama sedikit daun kari. 
- Letak tepung dalam mangkuk dan campur sedikit air.
- Kemudian tuang perlahan-lahan ke dalam campuran ayam tadi. 
- Biarkan dalam 15-30 minit.
Kemudian dah boleh goreng.

(Sebelum goreng)



(Selepas goreng)

Jan 10, 2013

Birthday B-din ♥

Salam...


Hari nie genap 8 tahun umur bidin.
Muda lagi..aku nak kat masuk 3 series..Oh no!!
Hajatnya nak sambut sekali dengan birthday akif.
Sebab akif pun hujung bulan 2.
Tak kisah la atas kek pon tulis bidin n akif.

dalam pkul 8 pm kitaorg gi cari kek kat area pj.
Bajet mesti la murah jew...hehehe
Mula-mula masuk kat King's.
Tengok kek pun boleh layan jugak. Cantik.
Pastu pegi bakery's cottage.
Bila masuk je terus dan tengok terus tak jadi beli. 
Sebabnya......emm alasannya tak cantik.

So,masuk balik King's dan pilih kek.
Aku nak kek chocolate.(mestila kek cukulat sbb i loike choc.)
Bidin nak kek Oren sponge.(oh tdak bidin!dtg jauh beli kek span je..T_T)
Akif nak kek angry bird..(dek kif oii mahalll gler kottt)
So, akhirnya mestilah pilih kek cokelat sebab aku yg belikan...hahahaha

al kisah pulak rancangan dah bertukar. Ingt nak balik terus.
Tapi akif nampak simbol mcd kat tepi jalan.
Cane lah boleh nampak, padahal lampu pun dah rosak.
Aku pun tak terperasan....
so,dah dia mengamuk kat situ kenalah beli.
Mc'D dinner box.

Sampai rumah bukak kek dan siap-siap letak pinggan mangkuk.
start la budak-budak nie nyanyi lagu.
Habis je nyanyi Happy Birthday.
 Aku tryla kek tu..aku try sikit je....uhh manis gilerrrr.
Memang kek sekarang manis sesangat ke?
Memang tak dapat nikmati rasa kek. Cuma rasa gula je..
Tulah padan muka aku nak sangat kek cukulat ! Sob Sob
Tapi tu pendapat aku lar.
Tak tau la orang lain...huhuhuhu....

Walaupun dengan tiada bapa disisi.
Harapnya budak-budak nie suka.
Happy!!
Happy Birthday... 

(akif n b-din)

(akif 3 years old...bajet cute)






♥ • ♥ • ♥ • ♥ • ♥ • ♥

-Thanks for reading my entri-

Jan 9, 2013

Seoul Garden

Salam...

Happy nie nak tulis pasal pergi seoul garden. Dengar nama macam best je kan. 
Mula-mula ingat jauh jugak dari rumah. 
Tapi tempat yang kitaorg pergi dekat paradigm mall,kelana jaya.

Sejak dua menjak minat k-pop ni memang tekak pon nak merasa makanan korea.
Korean style gteww..hahahah..
Macam entri sebelum ni makan kat dubu dubu. 
ok2 sambung cerita seoul garden.
Seoul garden nie buffet. So, belum makan dah kena bayar hokey.

Harga pulak kalau lunch lain dan kalau dinner dah harga lain.
So, kena rancang la pkul berapa nak pergi.
Macam kitaorg hari tu first time pergi so waktu tu dah kira dinner.

Sebelum bayar dia tanya dulu nak sup apa.
Macam yang my friend, z kata dlm blog yg dia tengok elok ambil tom yam.
Ok jugaklah tom yam  dia.

Lepas bayar dah boleh terus ambil makanan.
Makanlah apa yang korang nak.
Ala-ala steamboat.
Tapi ada daging dan ayam yang diperap ala korean style.
so, boleh grill. emm nyummy!

Yang bestnya ada daging,ayam, dan ikan yang telah diperap dengan rempah-rempah.
Bolehla makan pelbagai rasa.
contoh yang aku makan beef bulgogi, tom yam fish, chicken curry dan banyak lagi!
Memang banyak sangat men-grill sampaikan orang sebelah pun dah wat muka.
Sebabnya asap kena kat dorang...
hoii cik adik,what do u expect kalau datang tempat macam nie memangla ada asap sana sini..
(hehehe..membebel sekejap...)
Selain dari itu, ada jugak mee dan nasi goreng.
Malaysian style..

Pastu ada aiskrim,aku bukannya penggemar ais krim.
Tapi boleh dikatakan macam2 flavor ada coklat,vanila,strawberry,keladi.
Then ais krim boleh tabur dengan kacang.
  Abc pun ada. tapi macam yang aku cakap tadi aku tak minat sangat abc. Manis!
tapi kat sini kau boleh deko kau punya abc. Syok x?

Ada satu penyesalan which aku tak makan kimchi.
Rasanya macam ambil tapi  tak tergerak hati tu nak makan.
Agaknya sedap lagi makan-makanan yang tgh grill sampai taknak makan!


(sempat snap harga untuk lunch and dinner)


(gambar kat luar seoul garden dan berjalan kat paradigm mall)


(makan-makan)


Walau apapun, best sangat dapat sebab dapat keluar my girlfriend, Z. 
Macam sambut tahun baru je kan. hehehe
Harapnya my sweet husband nak jugak pergi sini juga. 




♥ • ♥ • ♥ • ♥ • ♥ • ♥

-Thanks for reading my entri-

Jan 2, 2013

Selamat Tahun Baru 2013



Salam...


my late wish untuk new year...
ramai yang mengharap kan perkara yang baik-baik kan untuk tahun baru.
semoga tahun ini lagi bermakna dari tahun lepas la dan lain-lain. (Malas taip... >.<)

actually aku bukannya suka sangat new year..
selalunya new year orang suka buat pembaharuan...
kadang-kdang effectnya kena kat aku..Xbest langsung.
Malam new year..sob sob lagi la pum pram pum pram motor bising.


ok fine..aku je yang tak suka. 
Aku pun nak wish jugak la..

Selamat tahun baru...
semoga tahun 2013 membawa seribu makna.
Amin.

Tahun 2013 tarikh apa la agaknya yang cantik kan. 

January
2.1.13
3.1.13
31.1.13

March
1.3.13
3.3.13
31.3.13

hmm...cukupla tu sampai bulan march je...hahaha..ade lagi ke?
cari sendiri la ye...bye bye


 

About

Daisypath Anniversary tickers Daisypath Anniversary tickers

Wedding anniversary Countdown