May 29, 2013

Resepi Kari Ayam (Simple)


Hari nie nak masak Kari Ayam..!!
Simple kari ayam teach by my mom.

Dah lama glerrr x masak.
Kata je suri rumah, tapi jarang masak tau...hihihi
Sejak mak sakit ni, rajin aku masak. (perasan ni, terlebey puji diri sendiri..)

Kelmarin masak sup ayam dan sambal ayam.
Sebabkan dah lama tak masak nak goreng ayam pun kekok. (shy shy)
but no picture la key. 

Bahan- bahan yang diperlukan untuk masak kari ayam seperti :



* Ayam 
* Bawang Merah
* Bawah Putih
* Halia
* Biji Ketumbar
* Kayu Manis
* Daun Kari 
* Kentang
* Serbuk kari ayam
* Serbuk Cili
*Garam, Ajinamoto
* Air (sbb x guna santan)

Cara memasak :

1. Blendkan bawang merah bawang putih, halia dan biji ketumbar.
2. Panaskan minyak dalam periuk dan masukkan daun kari dan kayu manis. 
3. Kemudian masukkan bahan yang diblend tadi.
4. Untuk rasa pedas masukkan serbuk cili dalam 2 sudu.
5. Selepas tu boleh masukkan serbuk kari dalam 4-5 sudu. 
6. Gaulkan dan tunggu hingga minyak pecah dan boleh masukkan ayam. 
7. Gaul ayam hingga separuh masak.
8. Kemudian baru masukkan air. 
9. Tunggu sampai mendidih dan letakkan garam dan ajinamoto.
10. Dah boleh hidang dengan nasi.




May 26, 2013

-susah-

adoiii...susahnya nak guna blog kat dalam hp.
Download Blogger sudah..yang stucknya dekat emel. hasihhh..pening daku...
how to do? bila tgk orang lain hapdate blog guna hp bestnya...
kenapa susah sgt haku punya.
Ada problem hape ntah kat emel. sakit ati mak incik.

hmm last last tuka layout je...itu je yang rajin. hmm....

May 1, 2013

Resepi Sambal Ayam

Ramai yang suka makan sambal ayam. Aku pun suka glerrr......

Bahan- Bahan:

- Ayam (Goreng ayam separuh masak)
- Cili Kering (dalam satu genggam atau lebih)
- Bawang Besar (1 atau 2 biji )
- Bawang Putih (3 atau 4 biji)
- Halia (1cm)
- Garam (cukup rasa)
- minyak

Cara - cara :

- Blend kan cili kering.
- Blend Bawang Besar, bawang putih, Halia
- Panaskan minyak dan tumis cili kering yang dah di blend.
- Masukkan bwang merah,putih dah halia dah diblend.
- Gaulkan dan tunggu hingga naik bau. masukkan Garam.
- Masukkan ayam dan gaulkan.
- Angkat dah ready untuk dihidang.

 

About

Daisypath Anniversary tickers Daisypath Anniversary tickers

Wedding anniversary Countdown