Sebenarnya ini dah kali ke berapa buat ayam goreng berempah.
If resepi mak dia akan letak banyak jintan dan letak serbuk kari. Sedap je.
Cuma bila goreng selalu sangat hangit. Nak kena api slow je.
So, kali ni aku buat senang je tapi bagi aku sedap.
Bahan- bahannya :
- Ayam
- Bawang putih (4 ulas)
- Kunyit hidup (3 atau 4)
-Daun Kari
- Garam
- Tepung (untuk tepung ni mak aku beli dekat kelantan.)
Cara-caranya :
- Tumbuk bawang putih dan kunyit.
-Gaulkan bersama ayam dan gaul bersama sedikit daun kari.
- Letak tepung dalam mangkuk dan campur sedikit air.
- Kemudian tuang perlahan-lahan ke dalam campuran ayam tadi.
- Biarkan dalam 15-30 minit.
Kemudian dah boleh goreng.
(Sebelum goreng)
(Selepas goreng)
No comments:
Post a Comment